Felvidéki Napló

Felvidéki Napló

Felvidéki Napló

A pártelnök komornyikja

2017. szeptember 29. - Kemény Zsolt

A szlovákiai magyar média sajátosságai, hogy Magyarországhoz képest itt minden csak kicsiben létezik. Ez a kisebbségi lét átka, néha áldása.

Csak a példa kedvéért. Csak egy napilapunk van, az Új Szó, ez nyomtatásban és printben is megjelenik, de mind két felületen elég gyengécske. Itt az online trendek, szokások is lásabban terjednek (pl. egy időben gazdag blog élet volt jellemző az online médiában, mára már csak hírmondóba maradt pár blogunk). Viszont az elmúlt években megszaporodtak a tematikus portálok, mint a gazdasag.sk, sportolunk.sk.

13507103_10154361498168395_8805485486118101382_n_facebook-770x470_1.jpgKirály Zsolt

Ugyanakkor hírportáljaink 99%-a pártfüggésben tengődik. Legnagyobb portálunk a parameter.sk jelenleg a Most-Híd befolyási övezetében van, a Barak család irányítása alatt. Ugyanakkor nem közvetlenül a párt szócsöve, hanem a Hídból kivált Simon Zsolt játszótere. Az apa, az egykori költő, író, publicista, Barak László a főszerkesztője, fia Bálint pedig az ügyvezető. Utóbbi nevéhez frissen kapcsolódik egy újonnan megjelenő propaganda lap az ún. Téma megjelenése, ami nagy port kavart a szlovmagy média MKP-s felén. Mert jó magyar szokás szerint a mi kis szemétdombunkon is két kakas kukorékol.

A Most irányítása alatt van még az egykor színvonalas Bumm.sk portál is. De nagy befolyással bír a párt az Új Szó napilapban is, bár a szerkesztő gárda erősen megosztott, sőt többségben vannak azok akik nem kötődnek a Most politikájához.

201211272242230_5421_1.jpg

A szlovmagy szemétdomb ún. nemzeti kakasa az MKP már régebbtől építgeti szócsöveit. A magát „Az első”-ként aposztrofáló Felvidek.ma a SZAKC (Szövetség a Közös Célokért) azon túl is Durai Miklós lapja. A felelős kiadóként feltüntetett Pogány Erzsébet (Durai egykori szeretője) mellett Stűcs Dániel a lap főszerkesztője. Az Fidesz stratégiai partnerének másik bástyája a hirek.sk-t a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége adja ki. A két sajtótermék magyar viszonylatban harmadrangú vidéki lapok szintjén mozog. Jellemzően mindkettő a Bethlen Gábor Alap lélegeztető gépén vegetál.

Olvasottság szempontjából ez a négy sajtótermék fedi le a szlovmagy sajtó háromnegyedét, ott van még ugyan az Új Nő, vagy a nemrég az Új Szó-val a kétes hírű PENTA befektetési csoport portfóliójába került Vasárnap is. De fentebb említett négy lap éri el a legtöbb szlovákiai magyar olvasót.

A szlovmagy sajtó állóvizét 2015-ben készült felkavarni az MKP régi új támasza a Körkép portál. A Körkép volt az első a szlovmagy blogportálok között. Szerkesztőgárdája viszont többször átalakult köszönhetően írásom igazi főszereplőjének, Király Zsoltnak.

Király Zsolt 39 éves közgazdász, a Vox Juventae társulás elnöke (bár a polgári társulás több felmérést is végzett de leginkább különböző vállalkozások pénzének tisztára mosására használták eddig). Király is a szlovákiai magyar politikai életben kezdte, 2010-ig az MKP pozsonyi járási elnöke, kerületi alelnöke, a párt Országos Tanácsának és Elnökök Tanácsának a tagja volt. Majd erről a posztjáról lemondott. 2011-ben az MKP népszámlálási kampányának koordinátora lett, de mellette Berényi József fő tanácsadója is. Ez utóbbi szerepe, mint szürke eminenciás, de nevezzük inkább a párt beteg lelkiismeretének, azóta is töretlen. Így állhat fenn az az ambivalens állapot, hogy az MKP egyik fő tanácsadója egyben a párt egyik fő szócsövének a Korkep.sk-nak a főszerkesztője is.

2015-ig a Szlovákiai Magyark Kerekasztalának koordinációs bizottsági tagja is volt, de jellemző módon a tagsággal párhuzamosan a szervezet lejáratását is végezte portálján.

 

De emellett ideológus és a főinkvizítor csuháját is rendre magára ölti. Ahogy nevéhez fűződik a Martfeszt nevű szabadegyetem megszervezése is. Ami a Nemzetpolitikai táborok egyik fő rendezvénye lett az évek során, élén a VIA Nova örökös elnökével Gubík Lászlóval. Egy időben a Híd-listáról bejutott Pfundtner Edit asszisztenseként is feltűnik.

De ami a legfontosabb, Király lett Berényi beteges Bugár gyűlöletének fő „megszervezője, materializálója” is (Bugár Béla a Mos-Híd párt elnöke, egykor az MKP elnöke volt, de tulajdon képpen Berényi és Csáky Pál aki egykor szintén az MKP elnöke, most az MKP EP-képviselője, fő ellenfele).

Berényi József kicsinyes, bosszúálló, hataloméhes személyiségének tökéletes kiegészítője az magát újságírónak nevező, de az újságírói etikát hírből sem ismerő, szorgalmasan kegyetlen, írásban legjobb esetben is középszerű Király. Nevéhez, a heti Új Szó elleni lejárató cikkek, és az MKP-val bármi téren szemben állók elleni karaktergyilkos írások összerántásán túl, leginkább az alattomos feljelentgetések fűződnek az MKP vezetése felé, aminek köszönhetően már többen is egzisztenciális veszélybe kerültek.

A Berényit a párt élén váltó, Menyhárt József  - aki a FIDESZ szemében a stratégiai partnerség legalkalmasabb hasznos hülyéje – sem feledkezett meg Kiráylról, így ő továbbra is őrzi pozícióját. Miközben a párt jóvoltából a Libertáte és hasonló kétes hírű társulások segítségével idén 50000€-t csatornáznak be az idén a körkep.sk-ba.

Mellette persze jut még 321 millió forint ún. sajtó támogatásra is, amit a párt valószínűleg vidéki sajtójelenlétének építésére használ majd. Ez utóbbinak is a FIDESZ és propaganda lépései, mint a migráns ellenes népszavazás, vagy a tavasszal esedékes választásokon való határon túli részvétel, népszerűsítésének a legfőbb eszközei.

Az MKP így gyakorlatilag a FIDESZ szlovákiai megnyújtott kezeként tevékenykedik, igazi önálló akarat és célok nélkül, ami a legjobb esetben is a szlovákiai politika befolyásolását jelenti, magyar adóforintokból. Király mint a mindenkori MKP elnök komornyikja hatékony motorja ennek a tevékenységnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://felvidekinaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312911313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása